Vanliga frågor
Intyg
De vanligaste intygen på vårdcentralen är:
- Färdtjänst vid funktionsnedsättning
- Parkeringstillstånd för rörelsehindrad
- Körkortsintyg då du behöva lämna läkarintyg för att visa att du uppfyller de medicinska kraven när det gäller sjukdom eller annat medicinskt förhållande såsom tex diabetes Typ 2 – hjärtkärl sjukdom och där din sjukdom behandlas och följs upp av läkare på vårdcentralen
- Reseåterbud
Kostar intyget något?
Vi tar betalt enligt Gula Taxan då åtgärder som avser besök på annan grund än sjukdom eller misstanke om sjukdom inte ersätts av den allmänna försäkringen.
Var ansöker jag om färdtjänst?
Har du en funktionsnedsättning kan du ansöka om färdtjänst hos Dalatrafik
Var ansöker jag om Parkeringstillstånd för rörelsehindrade?
Har du väsentliga svårigheter att förflytta dig på egen hand mellan ditt parkerade fordon och platsen du ska besöka kan du ansöka om parkeringstillstånd för rörelsehindrad. (PRH-tillstånd) hos den kommun du är folkbokförd i.För övriga intyg kontaktas Företagshälsovården
- Körkortsintyg för högre behörighet
- Körkortsintyg vid förlängning av högre behörighet. Om du är yngre än 45 år vid datumet ska du skicka in hälsodeklaration och synintyg. Om du är 45 år eller äldre vid datumet ska du skicka in läkarintyg. Läs mer på Transportstyrelsen.se
- Flygcertifikat
- Fallskärm
- Sjöfolk
- Trav
- Spårbunden trafik
- Motorsport
Om du behöver lämna läkarintyg inför nytt körkort efter återkallelse, för att visa att du uppfyller de medicinska kraven när det gäller nykterhet, drogfrihet, hänvisar vi till annan vårdgivare.
Barnmorskemottagningen
Vid ett positivt graviditetstest vill vi att du tar kontakt via telefon med oss barnmorskor så snart som möjligt för att boka ett första besök då vi har ett så kallat hälsosamtal. Vi samtalar bland annat om kost- och motionsvanor samt användning av alkohol och tobak under graviditet. Ni får information om fosterdiagnostik och hur uppföljningen under graviditeten kommer se ut.
Kom ihåg att börja med Folsyra 400µg/dag i god tid, gärna redan 3 månader innan graviditeten.
Det första du kan göra är att börja med folsyra tillskott, rekommenderad dos 400µg/dag. Folsyra finns även i gröna grönsaker som kål, broccoli, bär, fullkorn och baljväxter. Normala nivåer av folsyra leder till normal celldelning och minskad risk för ryggmärgsbråck hos fostret.
Därefter är det bra att du har förståelse för din menscykel och ditt fertila fönster.
Faktorer som påverkar fertiliteten är: Livsstil, tobak, alkohol, droger, BMI, läkemedel och ålder.
Känner du dig osäker är du välkommen att boka in ett rådgivande samtal med oss på barnmorskemottagningen.
Du kommer automatiskt få en kallelse hemskickad till din folkbokföringsadress när det är dags för ditt nästa cellprov. Det är viktigt att du tar ditt cellprov i det län du är folkbokförd i för att fortsätta få kallelser i rätt intervall.
Mellan 23-50år kommer du bli kallad var tredje år, därefter var 7 år upp till 70år.
Flytningar är normala och kan variera i färg, doft och mängd beroende på hormoner. Ibland kan vi få infektioner i underlivet vilket kan ge avvikande flytningar. Det vanligaste är svampinfektioner och identifieras av klåda, irritation, kli och svid i underlivet samt ofta tjocka, korniga, vita flytningar. Det finns receptfria läkemedel på apoteket.
Om problemen kvarstår efter 3 dagar kan du ringa vårdcentralen för konsultation av läkare.
När flytningarna ändrar doft till att lukta illa beror det på obalans i bakteriefloran. Det finns receptfria läkemedel på apoteket, exempelvis Multigyn Actigel.
Om problemen kvarstår efter avslutad kur eller om problemen snabbt kommer åter kan du ringa vårdcentralen för konsultation av läkare.
Smidigast är att beställa ett test via 1177 och ta testet hemma. Kom ihåg att det behöver gå 14 dagar från tillfället du misstänker att du har blivit smittad innan du tar testet.
Känner du dig osäker är du alltid välkommen att ringa till oss på barnmorskemottagningen!
Om du misstänker att du behöver östrogen utskrivet ska du vända dig till läkare på vårdcentralen.
En normal menstruationsblödning är ca 80ml totalt över 4-8 dagar. Ibland blöder man rikligare ett par dagar och mindre andra dagar. Upplever du att du i flera dagar i rad måste byta skydd ca varannan timma är det en riklig menstruation och kan behöva undersökas.
Ta kontakt med oss på barnmorskemottagningen om du känner dig osäker.
Mensvärk är normalt och kan lindras med Alvedon och Ipren. Du kan också prova lätt motion eller att lägga värme på magen för att lindra smärtan. Upplever du däremot att du inte kan gå till jobbet/skolan eller utföra dina övriga vardagsaktiviteter på grund av din mensvärk kan du behöva utredas. I så fall ska du kontakta gynmottagningen: 023-49 21 73
Kika gärna på den här filmen: https://youtu.be/Aw6VTplrHpM
Och ring sedan till oss på barnmorskemottagningen för individuell rådgivning
Kika gärna på den här hemsidan: https://www.gronabarnmorskan.se/
Vi hjälper dig gärna att hitta ett preventivmedel som passar för dig. Ring till oss på barnmorskemottagningen för individuell rådgivning.
Kvinnlig sterilisering sker via gynmottagningen. Ring dem för vidare information: 023-49 21 73
Manlig sterilisering sker via urologen/kirurgmottagningen. Först behöver du träffa en läkare på vårdcentralen, antingen fysiskt, digitalt eller via min vård. Därefter skickas en remiss till rätt enhet för dig och du kommer få en kallelse hemskickad.
Observera att väntetiden kan vara i flera månader. Ta kontakt med oss på barnmorskemottagningen om du behöver hjälp med preventivmedel i väntan på sterilisering.
.
Om du har blivit oplanerat gravid och önskar genomgå en abort är du välkommen att kontakta gynmottagningen i Falun för samtal och behandling. Även om du skulle känna dig osäker eller ambivalent i ditt beslut kan det vara bra att prata med dem så tidigt som möjligt. Deras telefonnummer är: 023-49 21 73
Öppettider
Vårdcentralen
Måndag – Fredag
07,30-17,00
Företagshälsovården
Måndag – Fredag
08,00 – 16,00